Vårt län kan ta kampen mot barnfattigdomen
Många barn har det tufft för att deras föräldrars ekonomi inte tillåter mer än mat, hyra och kläder om ens det.
Att som förälder gå omkring och ständigt behöva oroa sig för sin ekonomi är tärande, klumpen i magen är ständigt närvarande.
En lärare berättade att en elev i förskoleklassen inte kom till lektionerna därför att föräldrarna inte hade råd att köpa vinterkläder till henne och hennes syskon. Andra får inte vara med i fotbollsskolan och vara hemma hela semestern. En skolutflykt eller trasiga gummistövlar kan vara helt oöverstigligt.
Massarbetslöshet och försämring av a-kassa och sjukförsäkring har drastiskt försämrat den ekonomiska situationen för många vuxna. Fattiga föräldrar ger fattiga barn!
Ensamstående föräldrars ekonomiska situation har varit uppe för politisk debatt, men förslagen att förbättra deras ekonomi är få. Insikten om vad som behövs är dålig, den politiska viljan till förändring är alltför liten.
När man tittar på gruppen ensamstående föräldrar är det tydligt att ohälsan är högre och likaså arbetslösheten. Gruppen har under årtionden halkat efter ekonomiskt. Lägg därtill att var tredje svensk jobbar på obekväma arbetstider och att mindre än hälften av landets kommuner erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid. Då är det lätt att förstå att det ibland inte ens går att ta ett jobb.
Vänsterpartiet menar att ensamstående föräldrars ekonomiska ställning måste stärkas och föreslår att underhållsstödet höjs. Samtidigt ska det värdesäkras genom att knyta underhållsstödet till prisbasbeloppet.
Det behövs fasta heltidsjobb, anständig a-kassa med låga avgifter, en sjukförsäkring som ger ersättning när du är sjuk och rätt till rehabilitering, fler barnomsorgsplatser framför allt på obekväm arbetstid. I stället för rutavdrag kan vi få 15 000 platser inom barnomsorgen. För Gävleborg skulle det innebära ett tillskott på 450 platser. Vi väljer barnomsorg för alla före städning av privata hem för ett fåtal.
I vår budget som vi presenterade under gångna månaden finns det 100 000 nya jobb och 50 000 nya utbildningsplatser de kommande två åren. Vi upprustar a-kassan och sänker kvalifikationskraven för arbetslöshetsförsäkringen så att alla arbetslösa som är inskrivna på arbetsförmedlingen i tre månader och står till arbetsmarknadens förfogande omfattas.
Vänsterpartiet menar att det behövs både en nationell och en kommunal handlingsplan mot barnfattigdom. Tänk om Gävleborg kunde bli landets första län där alla kommuner har lokala handlingsplaner mot barnfattigdom! Tänk så många barn som skulle få det bättre ekonomiskt! Vi skulle bli landets första län som tar krafttag mot barnfattigdomen.
Vänsterpartiet Gävleborgs distriktsstyrelse:
Ulla Andersson, Gävle, Yvonne Oscarsson, Ljusdal, Minna Leek, Arbrå, Bosse Arnström, Nordanstig, Elisabeth Swedman, Iggesund, Alf Norberg, Hudiksvall