artikel

Majoriteten i Hudiksvall vägrar unga avtalsenliga löner!

kollektivavtal

Den borgerliga majoriteten har bekänt färg och har bekräftat det som vi i Vänsterpartiet hävdat: De respekterar inte de kollektivavtal som finns och inte heller de fackliga organisationerna. 

Detta visade de genom att i kommunfullmäktige i måndags rösta nej till att ungdomar, som får sommarjobb hos Hudiksvalls kommun, ska få avtalsenliga löner. Detta trots att det finns ett speciellt kollektivavtal för ungdomar.
Argumentet för ”nej” är att fler ungdomar ska få ett sommarjobb. Detta håller inte, då skillnaden i lön knappast genererar så många arbeten. Det är dock allvarligt att man som arbetsgivare inte respekterar de avtal som arbetsmarknadens parter kommit överens om.

Man måste också ställa sig frågan vilken syn man har på ungdomars arbetsinsatser. Avtalets lönenivåer ligger inte i nivå med avtal för vuxna, utan är lägre pga att ungdomar inte har så mycket arbetslivserfarenhet och inte är färdigutbildade.
Trots detta ligger alltså lönen, som Hudiksvalls kommun anser vara skälig, under dessa nivåer.  Vid samverkansmöte, som hölls innan sommaren, krävde samtliga fackliga organisationer att ungdomarna ska få avtalsenliga löner. Detta bifölls inte. Det bör tilläggas att ungdomar, som får sommarjobb hos privata arbetsgivare, får avtalsenliga löner.

Detta ”nej” ligger helt i linje med den politik, som den borgerliga regeringen bedriver med Centerpartiets Annie Lööv i spetsen. Fackförbund är en nagel i ögat och ett störande inslag i arbetslivet. Och det sk ”Nya arbetarpartiet” (Moderaterna) är inte bättre: de röstade också ”nej” i fullmäktige. Det är också försvårande att det finns personer i den politiska majoriteten med ett fackligt förflutet, som också röstade ”nej”.

Vi i Vänsterpartiet anser att arbetstagarorganisationerna och arbetsgivarna båda är viktiga och jämbördiga parter på arbetsmarknaden, och utgör den balans som behövs för samhällsutveckling. Kollektivavtalsmodellen är ”den svenska modellen” som vi måste värna om för att tillvarata parternas intressen. Som offentlig arbetsgivare är det av största vikt att Hudiksvalls kommun föregår med gott exempel och respekterar ingångna kollektivavtal, och detta måste den borgerliga majoriteten möjliggöra!

Elisabeth Swedman och Delshad Saleh,
ledamöter i kommunfullmäktige (V)

Kopiera länk