Majoriteten trixar med siffror
De tre kommunalråden samt ordförande i lärande- och kulturnämnden säger i en insändare, med anledning av kritiken vi framfört kring deras lagda budget, att de satsar mer än vad vi i oppositionen gör på skolan.
Som vanligt har de inte riktig koll på vad de skriver utan är dåligt pålästa. Något som dessvärre präglar den nuvarande majoriteten. De väljer medvetet att bortse från de riktade anslag som vi anger i vårt budgetförslag, vilket kommer skolan till del. Att vi satsar mindre på skolan stämmer därför dåligt med verkligheten, men för att förstå detta måste man faktiskt sätta sig in i hela vår budget, vilket man tydligen inte brytt sig om.
Det vi kritiserar är att majoriteten medvetet, med hjälp av budgettekniskt hokuspokus, blåser upp sista radens siffror så att det verkar som att man satsar mer i nämnderna, när budget i själva verket innebär kraftiga neddragningar och omfördelningar mellan nämnderna, från mjuka frågor som omsorg och utbildning till tekniska frågor och administration.
Uppblåsandet av siffror har man gjort genom att man överför verksamheter vilka redan har full täckning i budget, vilket innebär att det som ser ut som att man tillför pengar i budget i själva verket bara innebär att man flyttat verksamhet. Nämndens tidigare verksamhet får inga mer pengar, utan det omvända. Dessutom tricksar man med neddragningar av olika typer av index vilket innebär att man ger med ena handen, men tar tillbaka mycket mer med den andra.
Ett problem i detta är att det verkar som att kommunalråden och ordföranden i lärande- och kulturnämnden inte förstår att detta händer. Det får oss att undra om de verkligen är medvetna om vad deras eget budgetförslag innebär och om det finns andra dolda agendor i majoritetens budget, vilket handlar om att ta från mjuk verksamhet för att ge till hård och central verksamhet. Frågan vi därför ställer oss är vem som driver denna agenda och om alla majoritetens ledamöter är medvetna om att detta sker? Vi tror inte det.
Majoriteten bemöter vår kritik med att vi inte verkar förstå utmaningarna som lärande- och kulturförvaltningen står inför. Detta är inte sanning. Även vår budget innebär anpassningar utifrån vikande elevunderlag i våra verksamheter, men vår budget ställer sig inte bakom att pengar går från lärande- och kulturförvaltningen samt omsorgsförvaltningen för att i stället satsas på centrala och så kallat hårda verksamheter.
Vår absoluta övertygelse är att våra gemensamma skattepengar primärt behövs i mötet med barn, unga och äldre, inte till fler centrala tjänster, vilket vårt alternativa budgetförslag tydligt visar.
Mikael Löthstam (S) oppositionsråd
Daniel Pettersson (V) oppositionsråd