information

MEDBORGARFÖRSLAG OM VEGETARISK MÅNDAG

En svensk äter idag ungefär 85 kg kött per år, då är varken fisk eller skaldjur inräknade. Vi har alltså ökat vår köttkonsumtion med 70 % sedan 1950, 40 % sedan 1994. 

Köttproduktionen tillhör de största orsakerna till försurning, övergödning, vattenföroreningar och vattenbrist. Vi måste odla upp många gånger mer mark för att producera kött jämfört med om vi hade producerat vegetabilier direkt till människorna. En ny rapport från Greenpeace visar att 79,5 % av skogsskövlingen i brasilianska Amazonas kommer från boskapshållningen.

Djurhållningen för köttproduktion är en av våra största klimatbovar och står för 18 % av mänsklighetens växthusgasutsläpp. Det är mer än dubbelt så mycket som världens samtliga bilar släpper ut. Kött och andra animaliska produkter står ensamma för 80 % av matens växthusgasutsläpp, men ger bara 17 % av den näring som vi människor i genomsnitt äter. Varje år förstörs havsbotten motsvarande 150 gånger den yta som kalhuggs på land genom fiskemetoden bottentrålning. Fiskarterna har minskat 90 % de sista 50 åren och fortsätter vi fiska på detta sätt kommer haven vara utfiskade 2048.

Det är påtagligt att det är något fel på våra kostvanor när vi idag producerar tillräckligt med mat för att mätta jordens befolkning gånger två, men ändå är en sjundedel av oss kroniskt undernärda. Vi måste börja äta betydligt mer av de grödor som idag endast odlas för djurfoder. Om vi i västvärlden skulle minska vår köttkonsumtion med bara en tiondel så skulle det frigöra odlingsmark för att föda alla de 60 miljoner människor som svälter ihjäl varje år.
Om hela Storbritannien skulle ha en vegetarisk dag i veckan under ett år så skulle det innebära en avlastning av miljön, motsvarande effekten av att 5 miljoner bilar försvinner från vägarna.

Vi föreslår att Hudiksvalls kommun inför köttfria måndagar i skolorna och på det sättet bidrar till att minska belastningen på miljön. På det viset skulle kommunen skapa grundläggande vanor för en sundare kosthållning men en vegetarisk meny med hög standard.

Li Oskarson Kindstrand                                         Vera Viksten
 
 

Kopiera länk