information

Vänsterpartiets Sverige är ett land där vi värnar om djuren

MFM_logo 

 

 

 

 

 

Vänsterpartiet vill se minskad köttkonsumtion, ett stärkt djurskydd och ökad respekt för djur som kännande individer. Vi vill införa stöd till mobila slakterier och öka resurserna för djurskyddskontroll. Vi vill dessutom stötta småproducenter inom livsmedelsförädling. Vänsterpartiets Sverige är ett land där vi värnar om djuren.

Djurskyddet i vårt land är bättre än i många andra länder, men mår alla svenska grisar bra bara för att andra grisar har det sämre i Danmark?
Är Sverige den Bullerbyidyll för djur som ofta utmålas?

Mindre än 1 procent av Sveriges grisar är KRAV-godkända och får komma ut för att böka och beta, andra lever sitt liv på betonggolv, utan möjlighet till stimulans. Kycklingar avlas fram för att öka extremt mycket i vikt och passa in i maskinerna vid slakt. Tjurar och små kalvar är undantagna från lagkravet att nöt ska ha utomhusbete under sommaren. Slakterierna i Sverige är få och stora. De fungerar som industrier och slaktar på löpande band. Avstånden gör transporterna långa och ofta plågsamma för djuren.För att minska djurens lidande är det bästa vi kan göra att äta mindre kött, men också att satsa på att producera mat på djurens villkor. Att peka finger åt andra länder rättfärdigar inte de brister som finns i svensk djurhållning. Det finns bönder och livsmedelsproducenter som arbetar för en förbättrad situation för djuren – men de behöver bli flera. Köttkonsumtionen i Sverige har sedan 1990-talet ökat med 40 procent och självklart medför detta konsekvenser för djurhållningen. Den ökade köttkonsumtion är också en stor miljöbov, bland annat genom utsläppen av växthusgaser.

Vänsterpartiet vill se minskad köttkonsumtion, ett stärkt djurskydd och ökad respekt för djur som kännande individer. Vi vill införa stöd till mobila slakterier och öka resurserna för djurskyddskontroll. Vi vill dessutom stötta småproducenter inom livsmedelsförädling. Vänsterpartiets Sverige är ett land där vi värnar om djuren.

Kopiera länk