information

Småföretag är länets motor

små företag
Små och medelstora företag är viktiga för att vårt län ska kunna leva.
Arbetslösheten är bland den högsta i landet och länets arbetsmarknad är sårbar då det finns alltför få små och medelstora företag. Nedläggningar och företag som flyttat sin verksamhet utomlands har drabbat oss hårt under de senaste åren. Det är därför viktigt att ge förutsättningar för mindre företag att etablera sig och bestå.Något som kännetecknar landsbygdens företag är att de inte alltid har som första syfte att gå med stora vinster och växa, utan syftet är att ge en tillräcklig utkomst så att man ska kunna bo kvar på orten. Dessa företag har ofta gått i arv från generation till generation.
Vänsterpartiet vill underlätta för dessa företag att kunna leva vidare genom en särskild satsning på stöd och information samt särskilt riktade regionala stöd. Detta för att underlätta generationsskiften samtidigt som arbetstillfällen och service på de små orterna bibehålls.

De mindre företag som drivs av kvinnor har uppmärksammats de senaste åren och länsstyrelsen och Almi har stöd, som vänder sig specifikt till kvinnor. Vänsterpartiet anser att det är positivt om fler kvinnor startar företag. Många gånger är dessa företag så kallade sociala företag och drivkraften bakom dessa är ofta viljan att förbättra samhället och bidra till att de gemensamma och samhällsnyttiga funktionerna utvecklas. Gemensamt för dessa företag är också att de inte drivs av vinstintresse, utan allt överskott återinvesteras i företagen. Vänsterpartiet menar att det finns stor potential hos de sociala företagen och att de är intressanta alternativ till andra företagsformer, då de ofta hjälper människor som står långt från arbetsmarknaden att få meningsfulla arbeten.

Därför vill Vänsterpartiet till exempel genom att stödja lokala sparbanker, underlätta för mindre företag att ta banklån, då det ofta saknas startkapital/riskkapital, då vi ser att detta är positivt för landskapsutveckling och utvecklandet av samhällsnyttiga verksamheter och vi vill att kommuner och andra offentliga aktörer gynnar sociala företag.

Vänsterpartiet vill också se att företagare ska ingå i ett socialförsäkringssystem och vi vill slopa sjuklöneansvaret för småföretagare för att underlätta anställning.

Kopiera länk