Kapitalismens hemlighet enligt Strindberg

Vad sa ni till mannen där borta?
– Jag sa, att han skulle arbeta fortare.
– Vilken rätt har ni att befalla över honom?
– Jag betalar honom för det.
– Hur mycket betalar ni honom för det?
– 10 kronor om dagen.
– Varifrån får ni pengarna att betala honom med?
– Jag säljer sten.
– Vem hugger stenen som ni säljer?
– Det gör han.
– Hur mycket hugger han om dagen?
– Åh, han hugger en hel del sten på en dag.
– Hur mycket får ni för det?
– Ungefär 50 kronor.
– Men då är det ju han som betalar er 40 kronor för att ni
  går omkring och befaller honom att arbeta fortare.
– Ja, men jag äger ju verktygen och maskinerna.
– Hur blev ni ägare av dem då?
– Jag sålde huggen sten och fick in så mycket pengar på
  den att jag kunde köpa in verktyg och maskiner.
– Vem hade huggit den stenen?
– Tig, dumbom

/August Strindberg

Du gillar kanske också...

5 svar

 1. Alf skriver:

  Ganska fantastiskt att det som Strindberg skrev för över hundra år sedan är så totalt klockrent i all sin enkelhet!

  • Hans Müller skriver:

   August Strindberg är min politiska idol…
   Han stärker mig ständigt när idiotin tar plats…

 2. Tor-leif skriver:

  Ja kapitalismens grund är att tjäna pâ andras arbete.Det är ingen skillnad pâ kapitalismens grund nu och förr.Kapitalismen handlar alltid om att tjäna pengar pâ andras arbete

 3. Tomas skriver:

  Ja det är bara dom som är kreativa och framåtanda som tjänar pengar på andras arbete,alternativet är att dom inte får några pengar alls eftersom dom inte är kreativa och har framåtanda.Naturligt vis är det bättre att svälta än att andra tjänar pengar på andras arbete.

  • Nadja Nadjasson skriver:

   Jasså du. Min chef är inte ett dugg kreativ och inte min arbetsgivare heller för den delen. Det är vi arbetare som står för kreativiteten, men inkomsterna fördelas inte därefter. Och starta eget i min kommun går inte såvida man inte känner någon som tar upphandlings besluten. De manipulerar med siffror och oegentligheterna avlöser varandra. Så din värld är inte så enkel som du försöker få den att framstå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *