information

Ung vänster minns kristallnatten

kritallnatten 2 kristallnatten 3 kristallnatten 1 2014

 

 

 

 

 

Hudiksvalls  Tidning skriver idag om att nybildade Ung vänster i Hudiksvall ordnade ett tyst fackeltåg för att minnas kristallnatten söndagkväll 9 november.

Kristallnatten var natten mellan den 9 och 10 november 1938, då tyska nazister krossade mängder av skyltfönster till judiska butiker.
– Nazismen och rasismen har inte försvunnit. Vi gör det här för att visa att vi står upp mot dem så att det inte händer igen, sa Joel Sundh, som är nyvald ordförande för Ung vänster i Hudiksvall.

Ung vänster startades upp på nytt lokalt i slutet av oktober, efter att ha saknat aktiva medlemmar en tid.
– Det är tradition att Ung vänster ordnar fackeltåg för att minnas kristallnatten, sa Joel Sundh.

Fackeltåget avgick från Rådhusparken med ett 30-tal deltagare, vidare längs Storgatan och uppför Västra Tullgatan innan man vek av ner mot Möljen. Där talade Joel Sundh om rasismen som finns i Sverige i dag, och de våldsamma inslag som har förekommit. Han betonade också vikten av att fortsätta att visa solidaritet med alla människor och att inte låta sig tystas.
– Det viktigaste av allt: Vi har aldrig skrämts till tystnad. För nu står vi här.

Även Kristina Wicksell höll ett kort tal.
– Vi talar alldeles för lite om det som hände åren före kristallnatten, om hur utstuderat nazisterna skapade ett vi och dom. Det är där vi kan lära av historien, sa hon.

Kopiera länk