information

Kalla fakta om RUT-bidraget

 

rut-bidrag


Vänsterpartiet om RUT-bidraget:  Det är viktigare att städa rent på sjukhus för skattepengarna än ge bidrag till välbeställda för städning i hemmet…
Vi i Vänsterpartiet har inget emot inköp av städtjänster, det vi vänder oss emot är att dessa ska subventioneras. Att man skattereducerar sänker dessutom värdet på det utförda arbetet och därmed synen på den som arbetar med att städa andra människors hem.

Det vi tycker är lite märkligt är att man till vilket pris som helst inte vill släppa rut, när det finns andra mycket viktigare saker att lägga krutet på, exempelvis att tågen inte går, att personalen i äldreomsorgen går på knäna och att skolresultaten sjunker som en sten, och så vidare.

Kalla fakta om rutbidraget är att det används mest av dem som skulle ha råd att betala för städning utan att få rabatt. Att konkurrensen mellan företagen är hård på grund av överetablering och att vissa av dem inte bara konkurrerar med ”vita” tjänster, utan även med svartarbete, vilket resulterar i låga löner och ännu mer svartarbete, för den som är rutarbetare. Många rutföretag har dessutom inte kollektivavtal, bara en tredjedel av cirka 17 400 företag, vilket innebär att de kan sätta vilka löner de vill.

Visst ser vi att skattesubventioner kan lösa saker i en samhällsekonomi, men då ska de gå till verkliga behov, till sånt som jämnar ut skillnader eller ökar den allmänna standarden i samhället. Vi ser inte att subventioner till ruttjänster jämnar ut någonting eller att hela Sveriges framtid skulle hänga på ifall folk slipper ha dammråttor i hörnen.
Städningen på ett sjukhus är viktigare, eller att det finns händer i äldreomsorgen som tar han om mormor. Vi ser att pengarna som används till att skapa dessa dyra jobb, hade gjort större nytta i välfärden och kunnat gå till de med behov, istället för de med pengar. Alltså till samhällsnyttiga jobb och till gagn för alla!

Vänsterpartiet Bollnäs

Kopiera länk