Öppna världens största utomhusfängelse

israel-gaza-shoes_2402255b1

1947 lade FN fram en delningsplan för Palestina  som varken diskuterades eller accepterades av befolkningen i Palestina. 1948 utropades ensidigt den judiska staten Israel utan att definiera gränserna för landet. Efter ett antal krig har Israel annekterat östra Jerusalem och Golanhöjderna, ockuperat Västbanken samt uppfört ett stort antal illegala bosättningar på ockuperat område. Gaza är utsatt för blockad och isolering av Israel sedan 7 år tillbaks. Sedan några veckor har man för tredje gången inom sex år utfört massakrer på barn, kvinnor och män i Gaza. Gaza är idag som ett utomhusfängelse upprättat av Israel med stöd av USA och resten av västvärlden. Israels regering har konsekvent brutit mot FN-resolutioner under alla dessa år.

Israels agerande gentemot befolkningen i Gaza är inte förenligt med internationell rätt. Allvarliga brott mot mänskliga rättigheter utförs varje dag. Vi kan inte stå passiva längre. Nu är det hög tid att gå från ord till handling. Omvärlden måste agera för en bojkott och sanktioner mot Israel på samma sätt som redan gjorts mot andra folkrättsförbrytare. Bojkott är ett verktyg som ligger i dina händer som konsument. Sanktioner är politikens verktyg: Sverige bör gå i spetsen för att med handelshinder, förbud mot militärt samarbete och begränsningar i de diplomatiska förbindelserna markera att man inte accepterar staten Israels agerande.

Lars Berglund

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *