artikel

Kostens betydelse inom omsorgen

mat

Nästa år ska en ny politisk organisation sättas i sjön i Hudiksvall.Ett av förslagen är att kostenheten flyttas från omsorgsnämnden till tekniska nämnden med hänvisning till att kosten är en transportfråga. 

Vi i vänsterpartiet anser att maten är av mycket stor betydelse för omsorgstagarna och borde därför vara kvar inom omsorgsförvaltningen. Maten ska inte bara transporteras den ska också ätas av bland annat äldre människor. Kosten är en mycket viktig del av människans välbefinnande och hälsa, och extra viktig när vi blir äldre. Kostenheten har bland annat en dietist som utbildar och informerar omvårdnadspersonal om hur viktigt det är med näringsrik mat och att minska nattfastans längd.

Kunskapen om äldres behov av näringsintag är mycket viktig eftersom äldre ofta äter en mindre mängd mat än tidigare i livet och därför kan behöva en näringsrikare kost för att inte bli undernärda. Dietisten har inte bara äldre inom sitt område utan har även en viktig funktion i omsorgen om funktionsnedsatta personer.

Vänsterpartiet är det enda partiet i Hudiksvall som tycker det är mycket viktigt att kostenheten finns kvar i omsorgens organisation så vi kan garantera våra äldre en god och näringsrik mat.

Kopiera länk