artikel

Alliansen och miljöpartiet raserar ekonomin i Hudik.

Under de två år som alliansen och Miljöpartiet styrt i Hudiksvall har de lyckats med att rasera den kommunala ekonomin. Detta eftersom styrning och ledning saknas i praktiken.
På eget bevåg tog de hit ekonomer från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som skulle hjälpa dem att gå igenom ekonomin. Deras slutsats var att med de ekonomiska målsättningar som nuvarande kommunledning har så måste kostnaden sänkas med mellan 80 och 90 miljoner de närmaste åren. Detta för att upprätthålla den goda ekonomi som kommunen haft under många år med socialdemokrater och vänsterpartister i ledningen för kommunen.

Efter det har majoriteten kört på som om inget hänt och resultatet av deras politik börjar synas och alla stora ord och visioner som de pratat om håller på att falla samman likt ett korthus.

De demografiska förändringar som vi står inför inom skolan som varit känt under lång tid har den nuvarande ledningen skyggat för och i praktiken inte velat kännas vid. Resultatet är en ekonomi som inte är i balans, men värre är att kommunen inte har fullständig koll på det ekonomiska läget i lärande- och kulturförvaltningen. Därför varslas det i dag ett stort antal personer inom skolan som till stor del beror på bristande ledningsförmåga och avsaknaden av politiska beslut. Rätt hanterat och med beslut tagna vid rätt tillfällen så skulle en stor del av den dramatik som nu utspelas kunnat undvikas.

Allt som oftast infinner sig en stilla undran om kommunledningen förstått sitt uppdrag som förtroendevalda och vilket ansvar det innebär. Än mer konfunderad blir vi när kommunalråden går ut i media med budskapet, att räddningen för Hudiksvall är en marknadsföringskampanj genom kommunens näringslivsbolag, HNA, och som genom ett trollslag innebär att kommunen skulle hamna på grön kvist. Det om något är att slå blå dunster i folk. Så ser verkligheten ut i det borgerligt av allians och Miljöpartiet styrda Hudiksvall.

Mikael Löthstam (S) oppositionsråd

Daniel Pettersson (V) oppositionsråd

Kopiera länk