information

Vegkost för en bättre miljö

Köttproduktionen står för en femtedel av människornas växthusgasutsläpp. Det är mer än dubbelt så mycket som alla bilar i världen släpper ut. Vegetarisk kost är billigare, nyttigare och bättre för miljön än kött. Dessutom innehåller den lika mycket näringsämnen som köttet.

Att producera kött kräver enorma mängder vatten, energi och odlingsmark. För att producera ett kilo nötkött krävs det 16 000 liter vatten. Det är 14 000 liter mer än vad som krävs vid produktionen av ett kilo bönor. Samtidigt finns det miljontals människor som inte har tillgång till rent vatten.

Om alla i Sverige skulle äta vegetariskt en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett år. Vi kräver att skolorna inför minst en vegetarisk dag i veckan – för en bättre miljö!

Lisa Lindström

Li Oskarsson Kindstrand

Vera Viksten

Kopiera länk