Vänstern gillar vindkraften och vår värdefulla kulturmiljö

                                                                                           

Svar till Roddy Brun (13/1).

…och så var vindkraftsdebatten i gång igen. Roddy Brun, kristdemokrat, menar att Vänsterpartiet i Hudiksvall måste förändra sin syn på vindkraftsetablering för att också lokalt vara Sveriges tydligaste klimatparti.

Det är lätt att kasta sten i ett glashus när man sitter i en majoritet, som gör allt för att öka klimatutsläppen i centrala Hudiksvall genom att öka privatbilismen genom gratis parkeringar. Eller gratis… pengarna tas ju från skola, vård och omsorg, så gratis är det inte. För att skyla över att glasrutorna hos majoriteten är krossade hoppar man på Vänsterpartiets ställningstagande gällande vindkraftsutbyggnaden i Hudiksvall.

Att man stöter på åsikten bland måttligt politiskt intresserade medborgare, att Vänsterpartiet skulle vara emot vindkraft, kan vi ta, men att en ersättare i kommunstyrelsen under alla möten som ägt rum inte uppmärksammat att alla partier är för en vindkraftsutbyggnad, men att vi är oense om placeringarna av verken, tycker vi är uppseendeväckande.

Alternativet, som Vänsterpartiet under flera år har stött, är ett förslag som innebär en kraftig utbyggnad av vindkraften och det är ett förslag som försöker värna om vår värdefulla kultur- och naturmiljö. Det vi tror att Kristdemokraterna mest stör sig på, är att vi framfört kritik mot det vi tycker är en överetablering norr om Dellensjöarna. Det innebär inte att vi vill bygga färre vindkraftverk, bara gå mera varsamt fram med vår gemensamma kultur- och naturmiljö. Det kan inte vara så, att man för en tydlig klimatpolitik genom att man åsidosätter alla andra intressen i vårt samhälle. En klok och ansvarstagande klimatpolitik innebär att man väger samman olika samhällsintressen för att på så sätt uppnå en mer hållbar utveckling.

Det är detta som är det utmärkande för Vänsterpartiets klimatpolitik, och det var denna vår inställning, som fick acceptans i kommunstyrelsen genom att även, bland annat, kommunstyrelsens centerpartistiska ordförande besinnade sig och insåg att ansvar inte alltid är samma sak som att alltid skynda på. Vad det gäller radikala förändringar av vår natur- och kulturmiljö finns det all anledning att vara en försiktig general.

Det är också viktigt att minnas att en ansvarsfull klimatpolitik inte börjar med att man bygger en massa vindkraftverk, den börjar i människors medvetande där första steget är att vi gemensamt börjar spara energi. Den stora långsiktiga klimatpolitiken består inte i att vi ska skapa mer energi, utan i att vi ska vara rädda om den energi vi har och försöka spara på den.

Daniel Pettersson

Elisabeth Swedman

för Vänsterpartiet i Hudiksvall

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *