information

Alla gynnas av arbete åt alla

Följande inlägg är ett svar på borgarnas debattartikel  i HT 20110817

Det är riktigt att ekonomiskt svaga gynnas av att ha arbete. Det gör nämligen alla!

Alla arbetslösa har dock inte arbetsförmåga, trots att Försäkringskassan bedömer att de har det och så blir de utan sjukpenning/-ersättning och förlorar också sina anställningar. I juni 2011 fanns det 223.000  (5,1 %) arbetslösa 25—74 år (utförsäkrade från sjukförsäkring eller helt enkelt arbetslösa).

Är det rimligt att alla dessa (om alla är arbetsföra) startar egna företag för hushållstjänster?

 Är det rimligt att subventionera dessa företags tjänster med skattemedel, när endast de som inte behöver subventioner kan utnyttja dessa?

Vänsterpartiet anser att i de fall skattemedel är aktuella för att skapa arbetstillfällen, så ska dessa satsas på offentlig sektor, ex högre bemanning inom förskola, skola, sjukvård och äldreomsorg, där de erbjudna tjänsterna kan komma alla till del oavsett inkomst.

När det gäller jobbskatteavdrag så får de med låg inkomst betydligt lägre skattelättnad än den med hög inkomst i förhållande till ekonomiska behov. Många tycker att jobbskatteavdraget är ”trevligt” tills de hamnar i en situation då de blir sjuka, arbetslösa eller pensionärer och inte längre omfattas av detta. Man upptäcker att de försämringar inom socialförsäkringssystemen som införts är det som finansierar jobbskatteavdraget. Detta kallar Vänsterpartiet för omfördelning av medel ”från de fattiga till de rika”.

Tror man kanske att folk som är sjuka eller arbetslösa egentligen är arbetsskygga och att man med dessa försämringar ska lyckas tvinga dem att ta arbete?

Det är också märkligt att nuvarande regering inte uppdaterat taket inom arbetslöshetsersättningen, vilket den förra regeringen hade för avsikt att göra. Vår ursprungliga insändare handlade om barnfattigdom, men ämnet har svävat ut och därför kan även pensionärernas ekonomiska situation nämnas; den är skamligt dålig!

Här handlar det om ideologiska synsätt. Tycker man att det är OK att omfördela pengar från fattiga till rika, då har Tobé m fl helt rätt. Men om man tror på solidaritet och att alla människor i vårt rika land har rätt till en garanterad och skälig miniminivå när det gäller ekonomi samt att skattemedel ska användas för att uppnå detta, då har de helt fel.

Vår socialförsäkringsmodell har varit ett föredöme ute i världen. Idag skakar man på huvudet och undrar vad som hänt.

Elisabeth Swedman

Alf Norberg

Vänsterpartiet

Kopiera länk