information

Rätten till rätt utfärdade betyg

 

På kommande sammanträde med kommunfullmäktige kommer  Daniel Pettersson att  ställa följande interpellation till  kommunalrådet Caroline Schmidt:

Varje läsårsavslutning utfärdas ett stort antal betyg. En allt för stor del av dessa betyg är fel utfärdade. Det handlar oftast om slutbetyg som utfärdas som samlade betygsdokument eller samlade betygsdokument som utfärdas som slutbetyg. Merparten av dessa felaktiga betygsdokument har utfärdats av fristående gymnasieskolor.

Detta kan få stora konsekvenser för den enskilde eleven. Ett felutfärdat betygsdokument kan leda till en återvändsgränd för fortsatta studier. Det kan även leda till ekonomiska konsekvenser för den enskilde. Ersättningsnivåerna från CSN eller arbetsförmedlingen styrs ju av om man har slutbetyg eller ett samlat betygsdokument.

Min fråga till ansvarigt kommunalråd blir därför:

  • Hur tänker majoriteten agera för att förbättra rättssäkerheten vad gäller elevers rätt till rätt utfärdade betyg?

 

I dag har fristående gymnasieskolor inget krav på arkivering av utfärdade betyg. Det innebär att om den fristående gymnasieskolan går i konkurs eller av andra orsaker upphör och eleven har tappat bort sitt betygsdokument så är betyget borta för evigt. Om skolan upphört att existera så kan det innebära flera års nya gymnasiestudier på vuxenutbildningen med studiemedel för att få ett likvärdigt betygsdokument.

Skulle eleven ha fått ett felutfärdat betygsdokument och skolan inte längre finns kvar så går det inte att reparera med mindre än att läsa om på nytt via vuxenutbildningen. Detta är varken rättssäkert för den enskilde individen eller samhällsekonomiskt försvarsbart.

Min fråga till ansvarigt kommunalråd blir därför:

  • Hur tänker majoriteten agera för att hantera denna situation?

 

 I den nya skollagen som träder i kraft 1 juli 2011 kommer kommunen där den fristående skolan är belägen att få ansvaret för arkiveringen av betyg.

Min fråga till ansvarigt kommunalråd blir:

  • Hur tänker sig majoriteten sköta och bekosta denna hantering av friskolornas betygsarkivering?
Kopiera länk