En kulturskola öppen för alla

Kulturverksamhet i alla former stimulerar vår kreativitet, fantasi och livslust. I Hudiksvall erbjuder kulturskolan undervisning i musik, dans, bild och drama/teater. Kulturskolans personal gör ett fantastiskt jobb med knappa resurser.

Orättvisa avgifter
Tyvärr ges inte alla barn i kommunen lika möjligheter till Kulturskolans verksamhet. För barn i ekonomiskt utsatta familjer innebär Kulturskolans avgifter en tröskel som är svår att ta sig över. Årsavgiften (ca 1 100:-/barn inklusive instrument-hyra) är överkomlig för de allra flesta. För de barn som lever i fattiga familjer krävs dock en tuff prioritering för att klara denna avgift. Enligt Rädda Barnen lever 18 % av barnen i Hudiksvall i fattiga familjer, dvs. under norm.

Avgiftsbefria kulturskolan
Deltagandet i Kulturskolan är tydligt kopplat till föräldrarnas ekonomiska situation. Tjänstemanna- och akademikerbarn är överrepresenterade inom kulturskolan jämfört med barn till korttidsutbildade och lågavlönade. Att spela rock är idag, enligt en studie från Rädda Barnen, en sysselsättning för medelklassens pojkar. Rätten till kulturaktiviteter ska naturligtvis vara lika för alla barn. Rätten att få utveckla sin kreativitet och sociala kompetens ska naturligtvis även gälla barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer. Därför borde det vara självklart att avgifterna i Kulturskolan tas bort.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Lisa Holmberg skriver:

    Tycker detta är oerhört angeläget och vill lägga till en kommentar ur ett av Lars mail ang. detta:
    I Sundsvall ser dom det som en fördel att kulturskolan är avgiftsfri. Det innebär att de som inte ”sköter sej” kan förlora sin plats. De slipper det problem många kulturskolor har där föräldrarna försvarar sitt skolkande barn med : Ja visst, hon är borta mycket från pianolektionen men vi betalar ju faktiskt avgiften!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *