information

Daniel om fria busskort för unga

 

 

Tony Björklund  insinuerar i HT (15/12)  att jag skulle vara emot fria busskort för barn och ungdomar och att jag agerat utifrån det på senaste fullmäktige. För att ge Tony en politisk kortkurs: är jag emot ett förslag yrkar jag avslag, om jag i grunden är för det, men tycker att det behöver utredas ytterligare för att beslutet ska bli så bra som möjligt yrkar jag återremiss, och det var återremiss jag yrkade på.

Tony hävdar att jag sagt att en sexåring boende i stan inte behöver ha busskort då detta skulle vara slöseri med skattepengar. Detta har jag aldrig sagt. Det jag gjorde var att jag tog min egen familj som exempel, för att påtala behovet av en återremiss. Jag sa att mina två äldsta barn naturligtvis skulle ha användning för ett busskort då deras kontaktnät och aktiviteter påtalar ett sådant behov. Däremot hade jag svårt att se behovet för min 8-åring som lever hela sitt liv inom en radie av 400 meter. Det var utifrån den exemplifieringen jag ifrågasatte om det skulle vara väl använda skattemedel att ge henne ett busskort.

Jag är alltså inte emot gratis busskort, men utifrån exemplifieringen med min egen familj och vårt boende ser jag ännu hellre att mina barn går eller cyklar till och från kompisar och aktiviteter. Så vitt jag förstår är väl det allra bästa sättet att transportera sig. Gratis för samhället och en friskvårdsaktivitet.

Däremot är jag inte främmande för att gratis busskort för de äldre barnen är en bra satsning för framtiden. Jag är bara undrande inför hur den nya majoriteten får denna satsning att gå ihop med gratis parkeringar i stan som väl rimligen borde öka privatbilismen?

Tony avslutar med att det är hög tid för de gamla partierna att skärpa debatten i fullmäktige. Jag får nog hålla med, om en person som drivit välbesökta demokratiseminarier inte förstår och missuppfattar det som sägs, måste jag nog som fullmäktigeledamot bli övertydlig. Återremiss innebär att man vill titta över reformen så att den gör största möjliga nytta, både ekologiskt, ekonomiskt och vad det gäller nyttjandegrad. Med den intentionen är det tråkigt att hängas ut i tidningen som motståndare till förslaget, men likafullt som man kan ställa krav på oss fullmäktigeledamöter tycker jag att det är rimligt att ställa krav på åhörarna att kolla fakta innan de torgför felaktigheter och förtal.

Daniel Pettersson (V)

Kopiera länk