information

Kulturhus Glada Hudik – ett kommunalt kulturcentrum i Hudiksvall

Vi vill att Folket Hus utvecklas till ett Kulturhus Glada Hudik, en samlad kreativ mötesplats för kulturen. Vi vill samtidigt bevaka möjligheten för Hudiksvall att ha fortsatt tillgång till en stor scen för musik, dans, teater, stand-up och andra större arrangemang. Detta Kulturhus skulle kunna vara en självklar hemmascen för Glada Hudikteatern

Ett Kulturhus Glada Hudik skulle i vår vision utgöra centrum för kultur- och nöjeslivet i centrala Hudiksvall. Scenen på Möljen och torgområdet kan nyttjas för en rad olika aktiviteter. Rådhusparken kan utvecklas till en arena för större evenemang och olika spännande kulturaktiviteter i samverkan med IOGT-lokalen.

I samarbete med Stadshotellet kan boende- nöjes- och konferens-möjligheter erbjudas. Hälsinglands Museum och Mulle Meck är några andra spännande aktörer i området som kan utveckla kreativa verkstäder och kulturella mötesplatser för barn och vuxna. Genom detta områdes dragningskraft och praktiska förutsättningar att kunna erbjuda kultur- konferens- boende- och utbildningsmöjligheter kan centrala Hudiksvall utvecklas till ett attraktivt konferenscentrum.

För att lyckas med detta är det viktigt att kommunen behåller den strategiska kontrollen över Folket Husbyggnaden. Kommunens kulturutvecklare ska i vårt förslag ansvara för bokningar och uthyrningar. Det primära i den framtida verksamheten ska vara att tillgodose det lokala allmänintresset genom att hålla kulturen brett tillgänglig.

Kommunens kulturutvecklare ska utifrån detta balansera övriga kommersiella intressen i huset som café- restaurang-  och konferensverksamhet.

Ett särskilt råd för Folkets Hus skulle kunna inrättas med representanter för Hudiksvalls kommun, föreningslivet och entreprenörerna i syfte att diskutera och följa användningen av Folkets Hus enligt kommunens styrdokument.

Vi hoppas att kommunledningen snarast bjuder in till ett offentligt möte för att involvera alla intresserade medborgare i den strategiska planeringen av ett kommunalt drivet kulturhus i centrala Hudik

Lars Berglund

Ronney Olsson

Vänsterpartiet Hudiksvall

Kopiera länk